Trygg E-handel

Din varukorg är tom

SORTIMENT
SORTIMENT
Klicka här!

Sexleksaker i olika material

Det finns ett antal olika material med olika egenskaper som lämpar sig för sexleksaker.

Silikon

Silikon känns ungefär som riktig hud att ta på. Materialet har en mjuk och len yta och är töjbart. Det är lätt att hålla rent och tål att kokas i vatten (tänk bara på att en vibrator med motor inte bör kokas). Silikon tål tvål och vatten, men vill man desinficera sin leksak bör man använda ett medel som CatchLife Hygiene. Silikon är ickeporöst och drar därför inte åt sig bakterier eller dålig lukt. Produkter i silikon brukar vara helt luktlösa, vilket många uppskattar.

Allergier mot silikon är mycket ovanliga och sexleksaker i detta material kan därför användas av alla. Att vibratorer i silikon är så populära beror även på att materialet leder och fördelar vibrationer mycket bra. Materialet är dessutom mycket långlivat och försämras inte med åren som t ex en produkt i latex kan göra. Det enda som talar emot silikon är egentligen priset. Sexleksaker i silikon brukar vara ganska dyra, eftersom produkterna ofta tillverkas i små kvantiteter av mindre företag. Ofta liknar tillverkningsprocessen mer ett hantverk än en massproduktion. Idag finns dock många leksaker i billigare former av silikon tillgängliga på marknaden. De håller inte lika hög kvalitet, men är fortfarande mycket bra val för den som vill ha en mjuk, hygienisk och kroppsvänlig produkt.

Man bör inte använda silikonbaserat glidmedel tillsammans med sexleksaker i silikon, eftersom detta i vissa fall kan orsaka en kemisk reaktion som får sexleksaken att "smälta" och ändra form. Annars är silikon det perfekta materialet för en sexleksak och någonting som vi verkligen kan rekommendera om du letar efter en leksak i toppklass!

Jelly (PVC)

Jelly är ett mycket prisvärt material och populärt när det gäller sexleksaker. Jelly finns i många vackra färger och materialet brukar vara både mjukt och ganska töjbart. Jelly är ett material som kan vara ganska svårt att rengöra och man bör därför alltid använda ett desinficeringsmedel såsom CatchLife Hygiene efter varje användning. Materialet tål vatten, men vill man använda en tvål bör man vara noga med att använda en mycket mild tvål. Om man vill få produkten riktigt ren så är ett desinficeringsmedel trots allt ett måste.

Jelly har en betydligt kortare livslängd än silikon, eftersom det är ett ganska poröst material. Leksaker i jelly kan ha en ganska frän lukt. Lukten avtar efter ett tag, men om du är känslig för lukter och vill ha en luktlös sexleksak så bör du välja en leksak i silikon.

Förvara dina sexleksaker i jelly på en torr och kall plats och låt dem inte ligga tillsammans med andra produkter i jelly, eftersom de då kan färga av sig på varandra. Tänk även på att inte använda oljebaserade glidmedel tillsammans med din leksak i jelly. Vill du ha en mjuk, prisvärd sexleksak kan vi rekommendera dig en produkt i detta material.

Latex

Latex är ett material som för det mesta är både fast och mjukt. Sexleksaker i latex brukar ha en viss flexibilitet, men inte alls lika stor som leksaker i silikon eller jelly. Många sexleksaker för anala lekar brukar vara i latex eftersom materialets konsistens lämpar sig väldigt bra.

Sexleksaker i latex har en betydligt kortare livslängd än sexleksaker i silikon. Latex uppskattas av många, men det finns också latexallergiker. Om man är allergisk mot latex eller inte vet man om man har använt en kondom. Kondomer är ofta gjorda i latex och har man inga problem med kondomer kommer man inte heller att ha några problem med sexleksaker i latex. När man använder sexleksaker i latex bör man tänka på att materialet inte är kompatibelt med oljebaserade glidmedel. Använd gärna ett vattenbaserat glidmedel istället.

Hårdplast (ABS)

Hårdplast är precis som namnet förtäljer just mycket hårt. De saknar helt flexibilitet och sexleksaker i hårdplast lämpar sig därför inte för lite hårdare tag vid penetrerande sex. Däremot så leder materialet vibrationer extra bra och för den som kräver stark vibration och intensivt tryck kan hårdplast vara ett bra alternativ till mjuka leksaker. Materialet är mycket lätt att hålla rent och går bra att använda tillsammans med alla typer av glidmedel. Sexleksaker i hårdplast kan vara ganska temperaturkänsliga och blir lätt kalla om det är kallt i luften. Det finns de som uppskattar en kall sexleksak, men många upplever det som lite obehagligt. För den som letar efter en hård och prisvärd sexleksak är hårdplast det perfekta materialet. Nio av tio föredrar dock en mjuk leksak framför en hård.

TPE/TPR (Thermo Plastic Elastomer/Thermo Plastic Rubber)

Termoplastiskt gummi är ett nytt luktfritt, ftalatfritt och elastiskt material med silikonliknande egenskaper som blir alltmer populärt. TPR är ett miljövänligt material som finns i alla möjliga verktyg och redskap i din vardag, bl a den mjuka ytan på pennan du håller i. Detta hudliknande material förmedlar en mycket naturlig känsla och anpassar sig snabbt efter kroppens temperatur, vilket gör det utmärkt för sexleksaker. Eftersom materialet är poröst är det dock viktigt att inte slarva med rengöringen.

Cyberskin

Cyberskin är ett mycket exklusivt material och så nära verklig hud du kan komma. Letar du efter en sexleksak som både ser ut och känns som den äkta varan så är det en leksak i cyberskin du är ute efter. Att tillverka en sexleksak i ett så naturtroget material är naturligtvis inte billigt. Sexleksaker i cyberskin kostar därför ofta över tusenlappen. Cyberskin är ett ganska svårskött material och bör talkas med jämna mellanrum för att behålla den naturtrogna känslan av äkta hud.

Glas

Det tillverkas både vaginala och anala dildos i glas. Glas är naturligt halkigt och mycket hårt. Det krävs därför ofta bara mycket lite glidmedel eller ibland inget alls för att använda en sexleksak i glas (använd dock alltid glidmedel vid anal stimulans). Glas är temperaturkänsligt och kan både kylas eller värmas för att variera känslan. Prova gärna att stoppa in din glasstav i frysen eller att lägga den i varmt vatten.

Glas är väldigt lätt att rengöra och kanske det mest lättskötta materialet som finns. Glas betraktas av många som ett lite "kinky" material, eftersom det ger partnern extra insyn vid penetrering. Det är orsaken till att man ofta ser sexleksaker av glas i erotiska filmer.

Övriga

Här listar vi ytterligare några vanligt förekommande material.

Pearl Shine
Motsvarande jelly, men ofta något hårdare. Har en len, slät och blank yta.

Skin Like
Ungefär som cyberskin. Ger ett verklighetstroget och realistiskt intryck.

Akryl
Ser ut och känns lite som glas, men är egentligen en form av hård plast. Materialet är stenhårt och mycket lätt att hålla rent.

Ftalater?

Ftalater är en typ av ämnen som kan användas för att göra plast- och gummimaterial mer mjuka och smidiga. Alla ftalater är inte skadliga, men vissa kan påverka testiklarna och orsaka minskad fertilitet. De misstänks även vara hormonstörande. Användningen av ftalater är därför reglerad inom EU. *

2016 genomförde Kemikalieinspektionen ett tillsynsprojekt för att kontrollera innehållet i olika sexleksaker. Resultatet visade att sexleksaker innehåller skadliga kemikalier i mindre utsträckning än andra typer av varor gjorda i liknande material, såsom t ex barnleksaker. *

Passion of Sweden säljer endast plast- och gummiprodukter från leverantörer inom EU, vilka förbundit sig att följa EU:s regler och förbud kring användning av ftalater. Detta innebär en extra säkerhet för dig som konsument.

* Informationen i dessa stycken kommer från Kemikalieinspektionen.