Trygg E-handel

Din varukorg är tom

SORTIMENT
SORTIMENT
Klicka här!

Om kondomer

En kondom är en tunn behållare, som oftast är tillverkad av latex (naturgummi). Det finns även kondomer som är tillverkade av plast, för den som är gummiallergiker. Kondomer är det enda preventivmedlet som skyddar mot både oönskad graviditet och könssjukdomar.

Kondomer och kvalitetskrav

Samtliga kondomer som säljs av Passion of Sweden är rigoröst testade enligt de regler som finns för kondomer inom EU. De testas mot värme, läckage och luftsprängning. Dessutom så kontrolleras kondomernas elasticitet och dragtålighet. Trots att en modern kondom bara är några hundradels millimeter tjock så ställs det höga krav på hållbarheten. En kondom har normalt en hållbarhetstid på fem år om man inte bryter förpackningen. Det är viktigt att man inte förvarar kondomer på varma platser eller i solsken. En kondom som har förvarats varmt en längre tid (t ex i byxfickan) bör därför bytas ut.

Olika märken på kondomer

I Sverige så är RFSU kondomer och Durex kondomer de vanligast förekommande märkena. Många svenskar är uppvuxna med RFSU kondomer, eftersom dessa delas ut gratis på skolor och ungdomsmottagningar. Tyvärr så är RFSU kondomer ganska dyra i handeln (69-89 kr), men du kan köpa dem betydligt billigare via vår e-butik (49 kr).

Om man reser utanför EU så kan det vara bra om man tar med sig kondomer hemifrån. Det finns inga garantier för att kondomerna som du köper utomlands uppfyller samma höga kvalitetskrav som vi har här i Sverige.

Kondomer och passform

Längden

En genomsnittlig kondom är runt 18 cm lång och få män har en penis som är längre vid erigerat tillstånd. Enligt de undersökningar som gjorts har de flesta killar och män en erektion som är mellan 12 och 18 cm (cirka 95 procent av männen finns i intervallet 9-22 cm). Medellängden tycks ligga på 13-15 cm, men uppgifterna varierar mellan olika undersökningar.

Är ståndet längre än kondomen är det i allmänhet inte något problem. Det gör ingenting att kondomen inte når ända ner till penisroten. Den enda risken är att kondomen kan glida upp på penisskaftet och i värsta fall glida av. Den risken ökar om penis är relativt smal. Har man en lång och smal penis så bör man därför vara lite observant så att det inte händer.

Män som har en kort penis kan ibland uppleva att kondomen känns för stor eller skrynklar sig. Ett sätt att lösa det på är att dra kondomen över pungen också. Då får kondomen fäste och stannar kvar. Det gör att kondomen smiter åt bättre kring penis och att den inte riskerar att glida av.

Formen

Män som har en konformad penis (tjockare vid roten och smalare i toppen) kan råka ut för att kondomen halkar av. Liksom för den som har en kort penis, kan man lösa problemet genom att dra kondomen över pungen också.

Ett annat sätt att få kondomen att stanna kvar på, är att trä en så kallad penisring (pubesring) om penis efter det att man har trätt på kondomen. En del tycker att penisringar ger ökad njutning. De används också för att behålla erektionen eller få en hårdare erektion, eftersom penisringen minskar blodflödet ut från penisen.

Många män har en penis som böjer sig lite eller har en mer påtaglig krökning uppåt, neråt eller åt sidan (det är faktiskt vanligare med en böjd penis än en helt rak). Det har ingen betydelse för kondomen, men kan göra att det blir lite svårare att trä på kondomen. Det brukar dock lösa sig lätt med lite träning.

Stort ollon

Män som har ett stort ollon tycker ibland att det är svårt att få på kondomer. Gummiringen på kondomen är helt enkelt för liten för ollonet. Då kan det vara bra att rulla ut kondomen ett par varv (inte mer), föra in fingrarna i kondomen och töja ut gummiringen genom att först stretcha den, hålla kvar den uttöjd och sedan trä kondomen över ollonet ungefär som man trär på en mössa över huvudet. Därefter rullar man ner kondomen som vanligt. Man får lov att vara lite försiktig när man för in fingrarna i kondomen, så att man inte skadar kondomen med naglarna.

Tjockleken

Det vanligaste är att omkretsen på penis är mellan åtta och tolv centimeter vid erektion (med ett medel på tio centimeter).

Kondomer är så töjbara att de passar även en mycket tjock penis. Men en del män tycker att kondomen smiter åt för hårt och ger en tryckande känsla, som är obehaglig eller till och med gör ont. Den känslan kan lindras om man droppar lite glidmedel i kondomen innan man trär på den.

Är penis istället väldigt smal så att den riskerar att glida av, så kan man lösa det med hjälp av en penisring. Alternativt så kan man dra kondomen över pungen, så att den sitter kvar vid samlag.

Förhuden

När man använder kondom ska man dra tillbaka förhuden innan man rullar på kondomen helt och hållet. När man rullat på kondomen en liten bit, drar man upp lite av förhuden igen.
Om man är omskuren eller inte har förhud, så brukar det inte påverka kondomanvändningen nämnvärt. En del som är utan förhud tycker dock att ollonet blir för torrt, när de använder kondom. Då kan det vara bra att ta en liten droppe glidmedel på ollonet innan man sätter på kondomen, för att minska friktionen. Men för mycket glidmedel kan medföra att kondomen glider av, så man får lov att vara lite uppmärksam.

Vassa hår

I sällsynta fall kan könshår göra så att kondomer går sönder. Könshåren är vassare än annat hår. Följer de med in i kondomen eller i synnerhet utanpå kondomen och in i slidan eller anus, finns det risk att könshåren rispar kondomen så pass mycket att den går sönder. Det kan avhjälpas med en liten frisering – att man helt enkelt klipper könshåret lite kortare, eller rakar bort det.

Om man har en kort utväxt ("tredagarsstubb") kan det finnas en liten risk att stubben skadar kondomen. Det beror på vilken sorts stubb man har. Det gäller både en rakad penis (för den som har hårväxt ut på penisskaftet) och ett rakat sköte. Det är inte vanligt att det påverkar kondomen, men man kan vara observant på det om det är så att kondomen ofta går sönder när man har samlag.

Latexallergi

En del är allergiska mot latexgummit som de flesta kondomer är gjorda av. Det finns plastkondomer som man kan använda istället. De är dock dyrare än gummikondomerna. Plastkondomer är inte lika elastiska och smiter inte åt på samma sätt som gummikondomer. I gengäld är de starkare och leder värme bättre.

Källor: Faktauppgifter samt statistik i denna artikel kommer från RFSU.

Tryggt & Diskret

Du behöver inte bli medlem eller registrera dina uppgifter när du handlar hos oss. Vi tycker att det ska vara enkelt och gå snabbt att handla på nätet.

Trygg E-handel Betalningsalternativ