Trygg E-handel

Din varukorg är tom

SORTIMENT
SORTIMENT
Klicka här!

Praktika för analsex

Det finns en uppsjö av sexleksaker för de bakre regionerna. Dessa brukar delas in i fyra olika kategorier som följande:

  • Radbandskulor (Anal beads)
  • Pluggar (Buttplugs)
  • Vibratorer (Anal vibes)
  • Stavar (Dildos)

Vad en sexleksak kallas är naturligtvis av mindre betydelse, men den här indelningen visar att analsex är ett mycket varierande begrepp. Det finns ingenting som säger att bara därför att man gillar en typ av anal stimulans så gillar man alla typer av analsex. En sak är i alla fall säkert och det är att alla människor har väldigt tätt med nervtrådar i rumpan och att det därför finns god potential för mycket lustfyllda upplevelser. Förutsättningen är naturligtvis att man gör på rätt sätt. Därför rekommenderar vi att man läser RFSU´s praktika för analsex.

RFSU praktika för analsex:

Vad är analsex

Eftersom ändtarmsöppningen är känslig för beröring är det många män och kvinnor som tycker att det är skönt att bli sexuellt stimulerade i och runt anus. Både män och kvinnor kan utföra och ta emot analsex inklusive analsamlag. I samband med onani kan både män och kvinnor tycka om att penetrera sig själva i anus med fingrar eller andra föremål. I Sverige tycks det vara vanligare i dag än förr att människor prövar anal penetration medan färre verkar ägna sig åt detta regelbundet. Historiskt har analsamlag använts i stället för vaginalsamlag för att undvika oönskad graviditet, och görs så även i dag. I sexuella handlingar mellan män har det varit, och är, ett sätt bland andra att ha sex på. Analsex med dildo förekommer också mellan kvinnor. Tämligen ovanligt verkar det än så länge vara att kvinnor penetrerar män med till exempel en dildo.

Andra uttryck för penetration är att ”sätta på” (den som penetrerar) och ”bli påsatt” (den som blir penetrerad). Endast det som innebär införande av penis i anus kallar vi i denna skrift för analsamlag. Tekniken vid användande av dildo är densamma som vid penetration med penis.

Neurologiska aspekter

De lustkänslor som många känner vid analsex hänger neurologiskt samman med områdets erogena känslighet: dels är det hudens känsel, dels de rfsu praktika för analsex sensationer man känner när bäckenbottenmuskulaturen töjs, i första hand ringmuskeln som vidgas när analöppningen penetreras, och när man med små rörelser töjer och spänner denna muskulatur.

Mannen har en prostatakörtel som man kan känna med fingrarna ca åtta centimeter upp i ändtarmen. Tryck mot mannens prostatakörtel kan ge lustkänslor. Män kan till och med tala om en särskild sorts orgasm, prostataorgasm, vid sådan stimulering. Att orgasmkänslan stegras vid anal penetration beror troligen inte på prostatasensationerna, utan på att töjningen av och trycket mot ändtarmen stimulerar för analsex det sympatiska nervsystemet, och därmed ger en förstärkt allmänreaktion vid orgasm. I detta avseende är kvinnor och män lika – medan naturligtvis endast män kan förlägga vällustkänslorna till prostata.

Prova dig fram

För den som har lust att prova analsamlag finns några tips på hur man kan gå till väga. Den som aldrig har haft analsamlag kan prova för sig själv under exempelvis onani, för att få en uppfattning om hur det kan kännas. Anal penetration (med penis eller dildo) kräver vissa förberedelser, i synnerhet om man gör det med en partner, vilket vi beskriver nedan.

Hur man gör beror på den erfarenhet man har och om man vet vad man tycker om att göra. Ju mindre erfarenhet man har av analsamlag desto omsorgsfullare bör man vara. Framför allt måste den som penetrerar vara lyhörd för hur det känns för partnern. Låt den som blir penetrerad få bestämma takten.

Som med andra sexuella handlingar får man prova sig fram till hur man vill ha det och vad man tycker om eller inte tycker om. Här följer några grundläggande tips och råd om hur man kan göra.

Så här kan man göra

Använd rikligt med glidmedel

Eftersom det nästan inte finns något naturligt glidmedel i anus och ändtarmsöppningen är det viktigt att använda glidmedel. Glidmedlet gör det skönare och minskar risken för att det ska göra ont eller att friktionsskador uppstår. Använd ett vattenbaserat eller silikonbaserat glidmedel, eftersom man också bör använda kondom vid analsamlag. Glidmedel som är fett- eller oljebaserade, t ex hudkrämer, matoljor eller vaselin, försämrar kondomens hållbarhet.

Töj anusingången

Smek gärna med fingrarna runt anusöppningen utan att penetrera den, innan själva införandet påbörjas. Det är bra att börja försiktigt med ett finger, sedan ett eller ett par till, för att gradvis töja anusingången. För in fingret eller fingrarna långsamt i anus, rör lite in och ut och runt. Detta kan man gärna göra med glidmedel, eftersom man ändå bör smörja in anus med glidmedel inför penetration. Se till att naglarna är nedklippta, så att de inte skadar slemhinnorna i anus. Man kan också slicka och penetrera med tungan som en del av förberedelsen inför inträngandet. Att stimulera sig själv eller partnern runt och i anus innan penetrationen är ofta upphetsande, vilket i sig är en god förberedelse för själva samlaget.

Lite i taget - och krysta

Vid själva penetrationen är det att rekommendera att föra in penis, eller dildo, en liten bit i taget, stanna upp en stund, föra in penis en bit till och så vidare. På så sätt ger man anus tid att slappna av och risken för oönskad smärta minskar.

För att underlätta införandet kan den som blir penetrerad krysta lätt, ungefär som vid toalettbesök – så att slutmuskeln i anus öppnar sig. Man kan också underlätta genom att hålla isär skinkorna, så att anusöppningen kan vidgas. Ju mer avslappnad man är desto lättare och skönare brukar penetrationen vara.

Använd alltid kondom

Det finns flera skäl till att använda kondom vid analsamlag. Kondom skyddar mot sexuellt överförda sjukdomar och hiv/aids liksom mot andra bakterier som kan överföras vid analsamlag.

Om en man penetrerar en kvinna analt ska de byta kondom om de vill ha vaginalt samlag efter det anala. Även av hygieniska skäl kan det kännas bra att använda kondom, eftersom det kan finnas bajs i nedre delen av ändtarmen. Det är i allmänhet ofarligt med bajs på penis. (Tvätta bort med tvål och vatten.) Men en del kan tycka att det känns ”smutsigt” eller genant. Ofta är det den som blir penetrerad, mer än den som penetrerar, som tycker att det är genant eller känner sig ofräsch, när det inträffar. Ett toalettbesök, om möjligt, före ett eventuellt analsamlag brukar hjälpa mot detta.

Olika ställningar

Analsamlag kan man ha i olika ställningar, den som blir penetrerad kan ligga på mage, stå upp, ligga på rygg eller sidan eller stå på knä. Om den som blir penetrerad ligger på rygg, är det lättare att genomföra samlaget om man lägger en kudde under stjärten på honom eller henne, eftersom ändtarmen gör en kraftig böj bakåt några centimeter innanför öppningen. Det underlättar också om den som blir penetrerad lyfter benen. Också om man ligger på mage kan samlaget bli bättre med hjälp av en kudde under underlivet.

Bra att veta 1

Efter ett analsamlag kan man upptäcka att det har blivit smärre bristningar i ändtarmen som har gett upphov till små blödningar. Dessa läker vanligtvis omgående och är inte värre än de som kan uppstå vid toalettbesök. Märker man att det blöder under själva samlaget ska man avbryta samlaget.

Bra att veta 2

Det kan göra lite ont precis i början av penetrationen, vare sig den sker med ett finger eller flera, med dildo eller penis. Det kan också vara olika från gång till gång: vissa gånger gör det ont, eller är det omöjligt att genomföra penetration. Andra gånger gör det inte alls ont eller kan en inledande övergående smärta förekomma. En del upplever gränslandet mellan välbehag och smärta som lustfyllt, och kan alltså tycka om att det gör lite ont. Var gränsen går mellan njutbar smärta och plåga varierar från person till person. Vid analsamlag är det alltid den som penetreras (blir påsatt) som bestämmer var den gränsen går. Om samlaget upplevs som obehagligt smärtsamt, avbryt.

Skador ovanligt

Det är mycket ovanligt att ändtarmsöppningens slutmuskel (ringmuskeln) skadas, eller att andra skador uppkommer vid frivilliga analsamlag. Detta oavsett hur ofta man har analsamlag. Dock kan bristande teknik – att man använder för lite eller inget glidmedel eller tränger in för snabbt och okänsligt – ge upphov till övergående blödningar, eller göra analsamlaget obehagligt fysiskt eller psykiskt. Eftersom slemhinnan i anus är kärlrik kan blödningar lätt uppstå. Men läkningsförmågan i och runt anus är utomordentligt god och blödningen upphör normalt sett tämligen omgående.

Tänk på

Viss försiktighet och mer utvecklad teknik kan krävas för att föra in annat än penis, dildo eller fingrar i anus. Vassa och kantiga föremål ska undvikas. Även vassa naglar kan skada ändtarmen. Om man använder ett annat föremål än dildo bör det ha en bred bas. Annars finns det risk att det glider in helt och hållet. Det kan vara svårt att i så fall få ut föremålet igen på egen hand, och man måste då uppsöka läkare.